Stacks Image 1430
27 en 28 april 2001

Vincent Van Gogh was de rode draad doorheen de dansvoorstelling 'vincent'. Een selectie van de mooiste werken uit zijn indrukwekkende oeuvre vormde het decor. Componisten als Brahms, Rossini, Saint-Saëns, Grieg, Tsjaikovski, alle muzikale tijdgenoten van Van Gogh, leverden de muzikale basis voor de choreografieën. Hoewel veel van deze componisten ook zeer bekende balletmuziek schreven, bracht 'Vincent' veel minder bekende pareltjes uit het rijke scala aan 'Romantische muziek'.

Het hoeft geen betoog dat bij deze voorstelling niet enkel de muziek, maar ook de werken van Van Gogh de choreografieën inspireerden. De schilderijen bleven chronologisch, waardoor de evolutie in Van Gogh's werk de sfeer van 'Vincent' bepaalde.
Het geheel werd nog versterkt door prachtige fragmenten uit de vele brieven van Vincent aan zijn broer Theo. Ze vormden een inhoudelijke versterking omdat ze zoveel zeggen over de mens Van Gogh, maar vormden ook een structureel element in de voorstelling. Ze verbinden de dansen en hielpen om de voorstelling een uitgekiend tempo te geven.


Choreografie: Goedele De Raeymaeker en Sofie Verhoelst

Bekijk hier de foto's (fotografie Joost De Raeymaeker)