Stacks Image 1430
21 en 22 mei 1999

Als de Leuvense Balletakademie de stadsschouwburg reserveert, kan je ervan op aan dat we iets te vertellen hebben. En het minste wat we kunnen, moeten vertellen is dat onze jonge dansers meer kunnen dan wat vrijblijvend dansen. Maar we willen verder gaan en ook vertellen dat dans en ballet niet noodzakelijk verbonden zijn met tutu en pointes; dat klassieke muziek niet het enige muziekgenre is waar een balletschool een optreden rond kan bouwen.

Met 'Il Mondo Si Muove' heeft de Leuvense Balletakademie een voorstelling gemaakt die de wereld rondgaat. Een wereld die steeds kleiner wordt. Nieuws van over heel de wereld komt in geen tijd onze huiskamer binnenwaaien. Maar dat Bogota of Ouagadougou daardoor wat dichterbij zijn komen te liggen, is maar schijn.
Echte, gemeende interesse in de cultuur, de geschiedenis en de mensen uit die 'exotische' landen is nog steeds uitzonderlijk. Het is eerder een misplaatst kijken naar beelden van ellende, watersnood, hongersnood ... Het lijkt wat op ramptoerisme vanop afstand.

En zoals zo dikwijls is het de muziek die culturen werkelijk dichterbij brengt. Onze dansvoorstelling is een poging om te laten zien dat klassieke dans en wereldmuziek perfect samen kunnen gaan. Dat we niet bang hoeven te zijn voor een versmelting van culturen, integendeel.

Met 'Il Mondo Si Muove' probeert de Leuvense Balletakademie opnieuw grenzen te verleggen. En niet enkel letterlijk.

Choreografie: Goedele De Raeymaeker